Slovník Yerba Maté

Jsi nováčkem ve světě Mateistů a všechny ty pojmy tě trochu zdezorientovávají? Připravili jsme pro tebe pár pojmů, které bys měl znát, ať se perfektně vyznáš jak při výběru Yerby, tak při jeho přípravě. 

Způsob přípravy

Tradiční - Připravuje se vodou o optimální teplotě pod 75°C, v případě, že by byla teplejší, dojde k vypuštění hořkosti a omezení pozitivních účinků Yerba Maté

Terere - Místo teplé se používá voda studená, často i s kousky ledu. Je ideálním osvěžením v teplých letních dnech, pro přípravu terere doporučujeme ovocné směsi.

Experimentování - Způsobu pro přípravu existuje opravdu mnoho a dva výše zmíněné jsou v našem prostředí nejčastější. V zemích, kde je Yerba Maté rozšířené se při přípravě často experimentuje - směsi mají výbornou vlastnost, že je můžete sami doplňovat různými sladidly, ovocem, dalšími bylinkami a podobně. Místo vody se dá použít džus či dokonce pivo - jediným limitem je v tomto případě vaše fantazie.

Země původu

Každá země směsi připravuje jinak - ve většině případů jsou pro země typické charakteristiky, které vám popíšeme níže. Pomohou vám později při výběru podle státu. Pokud si chcete k tomuto tématu přečíst více, doporučujeme článek Vybíráme Yerba Maté: Podle země původu.

Argentina - V Yerbě najdete minimum pylu, převážně zde jsou lístky a malé dřívka.

Brazílie - Naopak v brazilském Yerba Maté je mnoho pylu a lístky jsou pomleté drobněji, typicky zelená barva.

Paraguay - Nejméně pomleté lístky, kouřové aroma, velice silné směsi.

 

Typ

Klasické - Tradiční 100% cesmína paraguayská, často se v názvu objevují slova jako „elaborada, classica, despelada”.

Povzbuzující - Neboli směsi, jejichž hlavním plusem je silné pobuzení, většinou obsahují guaranu. Jsou nejlepší alternativou pro kávu (viz článek). Mezi nejsilnější Maté na trhu patří Taragui Energia.

Ovocné - Yerba Maté smíchaná s ovocem, má velice příjemnou chuť, ideální pro přípravu studeného „terere”

Bylinkové - Směsi cesmíny paraguayské s dalšími funkčními bylinkami, jako jsou například máta, gotu kola a další. 

 

Druh směsi

Elaborada nebo con palo - Označení pro yerbu, která má převážně lístky, které převažují nad dřívky

Despelada - Poměr lístků a dřívek je v těchto směsích asi 4:1

Chimarrao - Velice jemně pomletá směs s vysokým obsahem pylu

Sin Palo - Pouze lístky bez dřívek