Co je Yerba Maté?

Tak jako jsou Angličané spojení se svým čajem, Skotové s whiskey, Kolumbijci s kávou (haha), Uruguayci a Argentinci se pojí s yerba maté. Jedná se o zpracované listy a větvičky cesmíny paraguayské a kromě již dvou výše zmíněných zemí ji najdete ještě v Paraguayi (překvapivě), Brazílii, či dokonce na Havaji.  

 

Jaké jsou účinky Yerba maté?

Vlastnosti čaje si zakládají na pobuzení těla a naší mysli. Po Yerbě se lépe soustředíme, jsme méně unavení a lépe nastaveni k světu. Pití čaje pomáhá k činnosti srdce, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá s vysokým tlakem, depresí. Účinků je opravdu mnoho, jelikož Yerba maté obsahuje mnoho vitamínů a substancí pomáhající k správné činnosti organismu. Stejně jako vše, má Yerba i své stinné stránky, z nichž můžeme zmínit například možnost předávkování, co může vést k změně spánkového rytmu a nadměrnému pobuzení. 

 

Jak pít Yerba maté?

Říkají vám něco slova bombilla a kalabasa? Ne, nejsou to hrdinové z pohádek našich dětských let, jedná se o kovovou slámku s filtrem proti drti listů (bombilla) a nádobu na pití, která je tradičně vydlabávaná z tykve, dnes už se však setkáme i s jinými nádobami podobného tvaru, například z keramiky, dřeva, skla, rohů býků a podobně (kalabasa). Yerbu doporučujeme pít prostřednictvím tohoto náčiní, přičemž nádobu naplníme z ¼ až ¾ čajem, následně je třeba čaj zalít vodou o teplotě 70 až 80 stupňů Celsia (v případě vyšší teploty začnou lístky vypouštět hořkost, která má velký vliv na chuť) a následně si přibližně po pěti minutách můžeme vychutnat svěží yerbu. Čaj v kalabase poté můžeme zalít ještě několikrát aniž by ztratil svou prvotní účinnost. 

 

Chuť

Většina z nás se shodne, že při prvním pití není Yerba Maté úplně největší pochoutkou a hořkost přebíjí různorodost chutě. Po nějakém čase je však mozek začne rozeznávat a Yerba se stane nedílnou součástí vašeho dne. Stejně jako s kávou se doporučuje čaj co nejméně dochucovat, avšak vzhledem k nezvyklé chuti se tak často děje různými jinými bylinkami či klasickými dochucovadly, jako je například med či stévie. Pro začátečníky jsou tak ideální již předem připravené směsi, především ty z naší kategorie „ovocné".